Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

ΤΑ … ΠΑΠΑΤΖΙΛΙΚΙΑ!

Ο «παπάς» όπως θα γνωρίζουν οι παλαιότεροι από μας ήταν ένα τυχερό παιχνίδι του δρόμου. Γνώρισε μεγάλη ακμή τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 σε πολλές περιοχές της χώρας μας.
Κάποια επιτήδεια και εκπαιδευμένα άτομα οι «παπατζήδες» είχαν στα χέρια τους τρία τραπουλόχαρτα. Τα δύο ήταν απλά φύλλα – αριθμοί και το τρίτο ήταν μια φιγούρα συνήθως ο Ρήγας σπαθί το οποίο ονομαζόταν «παπάς».


      Έριχναν τα τρία φύλλα πάνω σε ένα τραπέζι ,παγκάκι ή και στον δρόμο ακόμα και οι αφελείς παίκτες – περαστικοί πόνταραν πάνω στα φύλλα για να βρουν τον «παπά» και να κερδίσουν.
Τις περισσότερες φορές όμως ο παπατζής μπέρδευε με τέτοιο τρόπο τα φύλλα και ο ανυποψίαστος ευκαιριακός παίκτης δεν εύρισκε σχεδόν ποτέ τον «παπά». Το αποτέλεσμα ήταν να είναι ο παπατζής πάντα κερδισμένος και οι περισσότεροι από τους παίκτες χαμένοι.
«Εδώ παπάς εκεί παπάς που είναι ο παπάς» φώναζε ο παπατζής. Με επιδέξιες κινήσεις των χεριών του μπέρδευε τους παίκτες οι οποίοι άλλο νόμιζαν ότι έβλεπαν και άλλο τους φανέρωνε. Τα κόλπα αυτά των παπατζήδων ο λαός τα ονόμασε «παπατζιλίκια» δηλαδή απατεωνιές, κλεψιές , ταχυδακτυλουργίες και οφθαλμαπάτες.
Το παιχνίδι αυτό απαγορεύτηκε αυστηρά από την αστυνομία, η έκφραση όμως «παπατζιλίκια» παρέμεινε στη γλώσσα του λαού με μεταφορική έννοια που υποδηλώνει την απάτη, την κοροϊδία και την εκμετάλλευση.
     Και ο λαός μας φίλοι μου βίωσε και βιώνει ακόμα πολλά «παπατζιλίκια» από δημόσια πρόσωπα και σχήματα με αποτέλεσμα να έχει περιέλθει σε δεινή οικονομική και κοινωνική θέση.
Με «παπατζιλίκια» μας έπεισαν ότι έρχονται καλύτερες μέρες , με «παπατζιλίκια» μας έβαλαν στην Ο.Ν.Ε, με τα ίδια κόλπα έσπρωξαν το λαό στο Χρηματιστήριο και στις Τράπεζες για δάνεια και πολλά άλλα. Δεν σταμάτησαν όμως πουθενά να κοιτάξουν και λίγο πίσω .Πάλι με παπατζιλίκια νόθευαν τους προϋπολογισμούς του Κράτους, τα στατιστικά στοιχεία , τα Δημόσια έσοδα και δαπάνες, έστηναν δομημένα ομόλογα και έκαναν ανταλλαγές με την περιουσία του Δημοσίου. Ακόμα και τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων τα έπαιζαν στα Χρηματιστήρια αδιαφορώντας για το αποτέλεσμα και τις μετέπειτα συνέπειες του. Με παπατζιλίκια μας έσπρωξαν στο Μνημόνιο , την Τρόϊκα καυ τον υποτελειακό δανεισμό.
«Εδώ παπάς εκεί παπάς που είναι ο παπάς» φώναζαν οι επιτήδειοι πολιτικοί μας για πολλά χρόνια. Πόνταρε ο λαός μας στα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα και να τι του ξημέρωσε. Φόροι , χαράτσια, ΕΤΑΚ , Εισφορές αλληλεγγύης, υποτέλεια, διεθνής διασυρμός και απώλεια εθνικής κυριαρχίας.
Και τι κερδίσαμε ; Πελατειακές σχέσεις με τα πολιτικά γραφεία , έναν δυσανάλογα του πληθυσμού μεγάλο Δημόσιο , υπερχρεωμένα νοικοκυριά, βαριά φορολογία, περικοπή συντάξεων και μισθών , ανεργία, φτώχεια , ύφεση και μαρασμό.
     Αν είχαμε στείλει όμως από νωρίς τους «παπατζήδες « στα σπίτια τους ίσως και να μην βρισκόμασταν σε αυτή την κατάσταση.
Στο παιχνίδι του «παπά» μεγάλη ευθύνη έχει ο παπατζής που στήνει τη «δουλειά» αλλά και οι παίκτες που είναι συνυπεύθυνοι για το χάσιμο και την εξαπάτησή τους.
Ας τελειώνουμε επιτέλους με τους «παπατζήδες» και τα «παπατζιλίκια» τους. Μόνο έτσι θα μπορούμε να περιμένουμε καλύτερες μέρες ,αν όχι εμείς τουλάχιστον ας έχουν την ελπίδα αυτή τα παιδιά μας.

1 σχόλιο: