Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Σπέτσες...


Δημοφιλέστατος τουριστικός προορισμός Ελλήνων αλλά και ξένων τουριστών, οι Σπέτσες, το ηρωικό νησί της Επανάστασης του ’21, που γέννησε στιβαρούς καπεταναίους και «άνδρωσε» την καπετάνισσα Μπουμπουλίνα αποτελεί ένα κόσμημα στον Αργολικό κόλπο.



Οι Σπέτσες είναι το νησί των αρωμάτων, γεγονός που το επιβεβαιώνει και το όνομα με τις ιταλικές ρίζες που οι Σπέτσες το οφείλουν στους Ενετούς, που πέρασαν και αυτοί από τα χώματα της: Isola di Spezzie, το «μυροβόλο νησί».
Οι Σπέτσες διαθέτουν πανέμορφες παραλίες, με πεντακάθαρα νερά ακόμη και δίπλα στο λιμάνι στην πόλη των Σπετσών. Υπάρχουν οργανωμένες παραλίες με ομπρέλες και ξαπλώστρες και beach bar αλλά και παραλίες που μπορείτε να βρείτε ησυχία και απομόνωση.
Παραλία στις σχολές - Καίκι beach Bar. Τεράστια παραλία που ξεκινάει από την αριστερή πλευρά της πόλης των Σπετσών, μπροστά από τις διάσημες σχολές. Η παραλία είναι πανέμορφη με άμμο και ψιλά βότσαλα με θέα τις απέναντι ακτές της Πελοπονήσου.
Παραλία Άγιος Μάμας στην πόλη των Σπετσών. Μεγάλη παραλία στην πόλη των Σπετσών, δεξιά αμέσως μετά το Λιμάνι. Είμαι σίγουρος ότι σε πολύ λίγους θα αρέσει η ιδέα να κάνουν μπάνιο δίπλα στο λιμάνι, παρόλα αυτά η παραλία Άγιος Μάμας είναι μια εύκολα προσβάσιμη παραλία με αμμουδιά και καθαρά νερά.
Παραλία κατα μήκος της συνοικίας Κουνουπίτσα στις Σπέτσες. Η Κουνουπίτσα είναι η συνοικία των Σπετσών που δημιουργήθηκε αμέσως μετά την επανάσταση του 1821. Βρίσκεται αριστερά από το λιμάνι και σε όλο το μήκος του παραλιακού δρόμου υπάρχει παραλία.
Βέβαια υπάρχουν πολλές ακόμη παραλίες στις Σπέτσες που μπορείτε να πάτε με πολλούς τρόπους αλλά ο καλύτερος είναι τα θαλάσσια ταξί, μιας και έτσι μπορείτε να έχετε πρόσβαση και στις πιο απομονωμένες και ήσυχες παραλίες.
Το βράδυ οι Σπέτσες δεν υστερούν σε τίποτα από άλλα κοσμοπολίτικα νησιά. Εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ και κλαμπ είναι εκεί και θα σας κρατήσουν ζωντανούς μέχρι το πρωϊ. Ξενοδοχεία και πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια θα σας προσφέρουν χώρο για ξεκούραση αν πάτε για ύπνο.
Ένα από τα γνωστότερα τοπικά προϊόντα στις Σπέτσες είναι τα περίφημα αμυγδαλωτά. Αυτό το μικρό, αλλά τόσο χαρακτηριστικό γλυκάκι χρησίμευσε στην τεράστια ανάπτυξη του εμπορικού στόλου των Σπετσών.
Τα αμυγδαλωτά έτσι όπως φτιάχνονται στις Σπέτσες, χωρίς βούτυρο και αυγά δεν χαλάνε και μπορούν να αποθηκευτούν για μεγάλο διάστημα. Έτσι ήταν ιδανικά ως γλυκό των πληρωμάτων των εμπορικών ιστιοφόρων των Σπετσών, που διέσχιζαν την μεσόγειο για μήνες.

Σήμερα στις Σπέτσες θα βρείτε πολλά εργαστήρια που φτιάχνουν αμυγδαλωτά και άλλα γλυκίσματα. Πρέπει οπωσδήπωτε να τα δοκιμάσετε.
Στις Σπέτσες φθάνετε στην Κόστα είτε μέσω Ναυπλίου και Λυγουριού είτε από τον εθνικό δρόμο Κορίνθου - Επιδαύρου. Το καλοκαίρι υπάρχει και μικρό καράβι από το Τολό
Από την Κόστα περνάτε πολύ εύκολα στις Σπέτσες με ferryboat, καϊκι ή θαλάσσιο ταξί.
ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ: Η κυκλοφορία των Ι.Χ. οχημάτων απαγορεύεται στις Σπέτσες και τα υπόλοιπα οχήματα συμπεριλαμβανομένων και των δικύκλων, υπόκεινται σε ειδικές ρυθμίσεις του Δήμου Σπετσών και της Νομαρχίας Πειραιά, που καλό θα είναι να πληροφορείσθε έγκαιρα.
Στις Σπέτσες και συγκεκριμένα στο λιμάνι του νησιού, κάθε χρόνο διαδραματίζεται η αναπαράσταση της πυρπόλησης ομοιώματος της τούρκικης ναυαρχίδας. Η συγκεκριμένη αναπαράσταση γίνεται το πρώτο Σάββατο μετά από τις 8 Σεπτεμβρίου, εκτός κι αν αυτή η ημερομηνία πέφτει μες στο Σαββατοκύριακο.
Την ίδια μέρα γιορτάζει η Παναγία η Αρμάτα και οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις έχουν το ίδιο όνομα (Αρμάτα). Η επέτειος γιορτάζεται με εβδομάδα πλούσιων πολιτιστικών, κυρίως, εκδηλώσεων με πολύ γνωστούς και αξιόλογους καλλιτέχνες από όλους τους χώρους.
Το πρόγραμμα του εορτασμών περιλαμβάνει τις εκθέσεις των έργων ζωγραφικής, μουσική, και χορού (συναυλίες, ομάδες παραδοσιακών χορών και μουσικής κ.λπ...) θεατρικά παιχνίδια και φθάνει στην αιχμή του με τη αναπαράσταση της ναυμαχίας με πυροτεχνήματα.
Καλές διακοπές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου