Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Μαθαίνοντας τη βία... σκοτώνοντας την αθωότητα...


Aπο την Κυριακή Αναστασοπούλου.
Γυρνώντας πίσω 8 με 10 χρόνια θυμάμαι τα παιδιά της γειτονιάς να παίζουν με τις ώρες στις πλατείες και στα πάρκα ξεχνώντας να γυρίσουν σπίτι. Επιστρέφοντας στην πραγματικότητα, αυτό που αντικρίζω με θλίβει και με τρομάζει.
Πλήθος από 10χρονα και 12χρονα περνούν αμέτρητες ώρες μπροστά από μια κονσόλα παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια. Μαθαίνουν να χειρίζονται τις παιχνιδομηχανές, πριν καν μάθουν να γράφουν σωστά μια πρόταση. Έτσι, αδιαφορώντας για φαγητό και ύπνο, στέκονται μπροστά από μια οθόνη και διασκεδάζουν σκοτώνοντας ψηφιακούς χαρακτήρες, μαθαίνοντας έτσι τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής!
Πολλά από τα παιχνίδια που παίζουν περιέχουν πλήρως ακατάλληλο περιεχόμενο για ανήλικα παιδιά. Κι όμως, αυτά παθιάζονται και μαγεύονται από τις απίστευτες ικανότητες των ηρώων που χειρίζονται και από τις αμέτρητες δυνατότητες που περιλαμβάνουν αυτά τα παιχνίδια.
Οι γονείς οφείλουν να γνωρίζουν τι υλικό παρακολουθούν τα παιδιά τους και να μην τα αφήνουν να παρακολουθούν, όπως και να συμμετέχουν σε σκηνές βίας, χρήσης ναρκωτικών ουσιών, αλκοολούχων ποτών και σκηνές ακατάλληλου περιεχομένου. Υπάρχει, φυσικά, ο κίνδυνος να επιχειρήσουν τα παιδιά να μιμηθούν τους ήρψες που χειρίζονται, καθώς μπορεί να πιστέψουν πως διαθέτουν και αυτά τις ίδιες ικανότητες με εκείνους. Τέλος, η πολύωρη παρακολούθηση τέτοιων παιχνιδιών, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όρασης στα παιδιά και επίσης να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους.
Θα ήταν πραγματικά υπέροχο αν τα παιδιά «ξεκολλούσαν» από τις οθόνες και γέμιζαν ξανά τις πλατείες και τις γειτονιές που τώρα πια έχουν ερημώσει…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου