Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Ανακύκλωση... Για μια καλύτερη ζωή


Από την Κυριακή Αναστασοπούλου.

Η πόλη του Άργους διαθέτει εδώ και αιώνες μια ασύγκριτη ομορφιά και “κουβαλάει” στους ώμους της την αρχή του ελληνικού πολιτισμού. Ζούμε σε μια πόλη μικρή μεν σε μέγεθος, αλλά τεράστιας αξίας, την οποία οφείλουμε να σεβόμαστε. Κι εμείς, όχι μόνο δεν τη σεβόμαστε, αλλά αδιαφορούμε για το μέλλον της. Και θα αναφερθώ στο πρώτο πράγμα που αμαυρώνει την εικόνα του Άργους, τα σκουπίδια!
Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να γίνουν κάποιες ριζικές αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων. Είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που διατηρεί ανοιχτές χωματερές.
Αναρωτιέμαι γιατί δεν ανακυκλώνουμε… Για τι δεν υπάρχουν κάδοι για αυτή τη χρήση…Το μόνο που υπάρχει είναι κάδοι ανακύκλωσης μπαταριών σε ορισμένους δημόσιους χώρους. Όμως είναι τόσο δαπανηρό να τοποθετηθούν κάδοι ανακύκλωσης σκουπιδιών και στη δική μας πόλη; Ακόμα και αν ήταν, δεν αξίζει τον κόπο...; Θα εξοικονομούσαμε πολλή ενέργεια και θα εξασφαλίζαμε περισσότερο οξυγόνο για τις επόμενες γενιές.
Επιπλέον, οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας πιστεύω πως πρέπει να εντατικοποιήσουν τα προγράμματα απόσυρσης παλιών συσκευών, με σκοπό την αποδοτική ανακύκλωσή τους. Αν μπορούμε να εξοικονομήσουμε έστω λίγη ενέργεια παραπάνω με αυτόν τον τρόπο, γιατί να μην το κάνουμε; Αναγνωρίζω βέβαια πως ο Δήμος έχει κάνει προσπάθειες για καλύτερη διαχείρηση των σκουπιδιών, αλλά όσο αφορά την ανακύκλωση, δεν βλέπω να έχει κάνει κάποιο σημαντικό βήμα...
Ευελπιστώ πως στο μέλλον αυτή η κατάσταση θα αλλάξει, γιατί δεν μπορούμε να λέμε πως ζούμε σε μια σύγχρονη και προοδευτική κοινωνία, εάν ακόμα βασιζόμαστε στις χωματερές για να “διώξουμε” τα σκουπιδια από το σπίτι μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου