Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Σωστή διατροφή στον καύσωνα


Απο την Έβελυν Λαδά, Διαιτολόγο.
Είμαστε πλέον στην καρδιά του καλοκαιριού και η θερμοκρασία έχει χτυπήσει κόκκινο, το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι να κλεινόμαστε μέσα. Με λίγα λόγια δεν μας χωράει το σπίτι! Διότι όσο μεγαλώνει κι άλλο η ημέρα, αυξάνεται η ζέστη και αναζητούμε περισσότερες βόλτες και δραστηριότητες εκτός σπιτιού.
 Για την αντιμετώπιση των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος ο οργανισμός διαθέτει ένα σύστημα ελέγχου της θερμοκρασίας του σώματος που δεν είναι άλλο από την απώλεια θερμότητας μέσω του ιδρώτα. Με την εφίδρωση το ανθρώπινο σώμα χάνει θερμότητα και επέρχεται θερμορύθμιση ώστε να αποφευχθεί η θερμοπληξία. Παράγοντες που ευνοούν τη θερμοπληξία είναι: η μεγάλη ηλικία, παχυσαρκία, πυρετός, αφυδάτωση, η κακή κατάσταση του κυκλοφορικού συστήματος, τα εγκαύματα, η κατάχρηση αλκοόλ και φαρμάκων. Πέρα από τις γνωστές μεθόδους προφύλαξης (σκιερά μέρη, καπέλο, λευκά ρούχα κ.λπ.) λίγοι γνωρίζουν πως η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην προφύλαξή μας από την υπερθερμία. Η Μεσογειακή διατροφή και ειδικά η Ελληνική εκδοχή της είναι εύπεπτη, παρέχει την κατάλληλη ενίσχυση του οργανισμού σε ηλεκτρολύτες, έχει μικρή ικανότητα θερμογένεσης και παρέχει την αναγκαία αντιφλεγμονώδη καρδιοπροστατευτική ασπίδα.
Υγρά
Προτεραιότητα δίνουμε στο νερό, δροσερό έως παγωμένο. Μπορούμε μάλιστα να συμπληρώνουμε την πρόσληψη υγρών με παγωμένο τσάι και φυσικούς χυμούς με μέτρο (το τσάι έχει καφεΐνη και οι χυμοί θερμίδες). Αρκετές θερμίδες και αμφίβολο αποτέλεσμα στη δίψα έχουν τα αναψυκτικά ενώ η κατανάλωση καφέ και αλκοόλ προκαλεί αυξημένη διούρηση οπότε πιθανότατα θα σας αφυδατώσει. Ιδιαίτερη προσοχή και περισσότερα υγρά χρειάζονται συνήθως τα παιδιά τα οποία είναι πολύ δραστήρια και ιδρώνουν συνεχώς, οι ηλικιωμένοι λόγω χαμηλών αποθεμάτων νερού, οι αθλητές και τα άτομα με αυξημένο βάρος μιας και ιδρώνουν πιο εύκολα και έχουν μικρότερες αποθήκες σωματικών υγρών.

Γεύματα
Κάντε συχνά και μικρά γεύματα. Αποφύγετε τα μεγάλα, βαριά, λιπαρά γεύματα, θα σας φουσκώσουν, θα σας ζεστάνουν παραπάνω και τελικά θα σας επιφέρουν δυσφορία και λήθαργο. Χρησιμοποιείστε εποχιακά λαχανικά και φρούτα, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, βιταμίνες και ηλεκτρολύτες, έχουν λίγες θερμίδες και είναι δροσερά. Ιδιαίτερα τα φρούτα είναι πολύ καλή επιλογή ως ενδιάμεσο γεύμα.

Αλάτι
Το καλοκαίρι μπορείτε να καταναλώσετε λίγο περισσότερο αλάτι απ’ ότι το χειμώνα, αν βέβαια δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας. Το αλάτι βοηθάει στη δημιουργία επιθυμίας για μεγαλύτερη πρόσληψη νερού και επίσης συμβάλει στην αναπλήρωση νατρίου που αποβάλλεται με τον ιδρώτα.
Είτε λοιπόν σας βρει ο καύσωνας στις παραλίες, είτε στο σπίτι είτε στο δρόμο, εξασφαλίστε ότι θα έχετε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης από την αφόρητη ζέστη. Και τι καλύτερο από το να το κάνετε συνδυάζοντας τη δροσιά, την απόλαυση και την τόνωση με την προστασία που μπορεί να προσφέρει η διατροφή σας, δρώντας πάντα από μέσα προς τα έξω. Να θυμάστε τα σοφά λόγια του Ιπποκράτη: ‘Είμαστε ότι τρώμε’…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου