Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Αντιοξειδωτικές τροφές...


Από την Έβαλυν Λαδά, Διαιτολόγο
Καθημερινά αναπνέουμε οξυγόνο, οι ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου απορροφούνται από τον οργανισμό, φτάνουν στα κύτταρα του αίματος και η μεγάλη συγκέντρωσή τους αποτελεί τη βασική αιτία για την εκδήλωση πολλών ασθενειών όπως καρδιακές παθήσεις, καρκίνος, διαβήτης, νευρολογικές παθήσεις, αρθριτικά.
Ο αποτελεσματικότερος τρόπος να αναχαιτίσουμε την επιβλαβή δράση του οξυγόνου είναι η πρόσληψη αντιοξειδωτικών τροφών, που δεσμεύουν και εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, μετατρέποντας τες σε μη τοξικές και ακίνδυνες ουσίες. Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να προκληθούν και από την κατανάλωση βλαβερών τροφών όπως τυποποιημένες τροφές, τηγανισμένα τρόφιμα και φαγητά ψημένα στα κάρβουνα. Καπνιστές, άτομα που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα αλκοόλ και άτομα που δουλεύουν σε βιομηχανίες με χημικά προϊόντα χρειάζονται μεγαλύτερη ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών.
Τα ισχυρότερα φυσικά αντιοξειδωτικά συστατικά είναι οι βιταμίνες όπως η C, η E, το β-καροτένιο και τα καροτενοειδή, το σελήνιο, οι πολυφαινόλες (συμπεριλαμβανομένων των φλαβονοειδών, κατεχινών, τανινών), το λυκοπένιο.
Ανάμεσα στα πιο αντιοξειδωτικά φρούτα και λαχανικά κατατάσσονται τα πορτοκάλια, οι φράουλες, τα βατόμουρα, τα κεράσια, ο αρακάς, το σπανάκι, η πιπεριά, η ντομάτα, το κουνουπίδι και το μπρόκολο. Υπάρχουν πολλά φρούτα και λαχανικά με καμία αντιοξειδωτική δράση όπως το αγγούρι. Όσο πιο έντονα και σκούρα χρωματισμένο είναι το τρόφιμο (εσωτερικά και εξωτερικά) τόσο πιο έντονη η ευεργετική του δράση, ενώ είναι πολύ σημαντικά να είναι ωριμασμένο σε φυσικές συνθήκες χωρίς λιπάσματα ή άλλα χημικά πρόσθετα.
Η σοκολάτα, το μέλι (όσο πιο σκούρο είναι τόσο πιο ισχυρή η ευεργετική του δράση), το τσάι και το κόκκινο κρασί είναι κι αυτά αντιοξειδωτικά τρόφιμα. Η μαύρη σοκολάτα περιέχει διπλάσια ποσότητα αντιοξειδωτικών από τη σοκολάτα γάλακτος, ενώ η ανάμειξη της με το γάλα καταστρέφει την ευεργετική της δράση.
Επίσης, οι αντιοξειδωτικές ουσίες βελτιώνουν τις πνευματικές ικανότητες και την ψυχική διάθεση, προστατεύουν οστά και αρθρώσεις, ενισχύουν την όραση, διατηρούν το δέρμα ελαστικό και το προφυλάσσουν από την πρόωρη γήρανση, δρουν αντιαλλεργικά σε μεγάλο φάσμα αλλεργιών και διαφυλάσσουν τα αποθέματα άλλων απαραίτητων θρεπτικών ουσιών στον οργανισμό.
Για να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα των αντιοξειδωτικών τροφών προσθέτουμε ελαιόλαδο, τα αντιοξειδωτικά των λαχανικών στη σαλάτα πάνε χαμένα αν δεν προσθέσουμε σε αυτήν έστω και λίγο λάδι. Τα προστατεύουμε από την έκθεση στο φως, δεν αφήνουμε εκτεθειμένα πολλή ώρα μετά τον καθαρισμό και την παρασκευή τους τα φρούτα και τους χυμούς. Δεν πρέπει να τα πολυμαγειρεύουμε, χρησιμοποιούμε κλειστά σκεύη με καπάκι κατά το μαγείρεμα και βράζουμε τα λαχανικά σε μικρότερη ποσότητα νερού, σε πιο χαμηλή θερμοκρασία και όχι για παρατεταμένο χρόνο.
Μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά, φρούτα, λαχανικά και όσπρια εγγυάται την επαρκή πρόσληψη αντιοξειδωτικών. Προσθέτοντας στα φαγητά δεντρολίβανο, θυμάρι, μέλι, μαστίχα και κόκκινο κρασί, παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα και πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών, κερδίζετε επιπλέον γεύση, ευεξία και συμβάλλετε στην αντιγήρανση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου