Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Λισαβόνα



Από τον Βασίλη Τόλη
Κάποτε το εφαλτήριο για τα ταξίδια των μεγάλων ανακαλύψεων (ορόσημο το επικό ταξίδι του Βάσκo Ντα Γκάμα στις Ινδίες), η Λισαβόνα ήταν η πρώτη πραγματική πολυπολιτισμική πρωτεύουσα, η πρωτεύουσα μιας αυτοκρατορίας η οποία εκτεινόταν από τη Νότια Αμερική ως την Ασία και η οποία  θα είναι για παντα γνωστή ως η πόλη των εξερευνητών.

Τοποθετημένη στη βόρεια όχθη του ποταμού Τάγου, η γοητεία της έγγυται στους στενούς της δεσμούς  με το παρελθόν. Τα ανακαινισμένα παλάτια της, οι μεγαλοπρεπείς εκκλησίες και ένα εντυπωσιακό κάστρο, αντικατοπτρίζουν την πλούσια πολιτισμική κληρονομιά της πόλης. Οι γραφικές γειτονιές, η κουλτούρα και η αρχιτεκτονική της, την ξεχωρίζουν μοναδικά από τις υπόλοιπες ευρωπαικές πρωτεύουσες και την κάνουν έναν πραγματικά μαγευτικό και αξιόλογο προορισμό. Ο καλύτερος τρόπος για να ανακαλύψεις τις ομορφιές της πόλης είναι να χαθείς στα στενά σοκάκια  της , καθένα από τα οποία έχει να σου πεί μια διαφορετική ιστορία, να περιπλανηθείς στον μεσαιωνικό λαβύρινθο της συνοικίας Αλφάμα, να περάσεις μια νύχτα επιδιδόμενος στα γαστρονομικά δημιουργήματα της πόλης, ακούγωντας τους ήχους των Φάδο ή τέλος κάνοντας μια μπαρότσαρκα στα πλακόστρωτα σοκάκια της συνοικίας Μπάιρο Άλτο. Σίγουρα θα σας σαγηνέψει η  εναλλαγή, μήξη του μοντέρνου και του λαικού, του ιστορικού και του σύγχρονου. Μετα από μια περιπλάνηση στις γειτονιές με τα πλακόστρωτα πεζοδρόμια και τις διακοσμημένες με πλακάκια  προσοόψεις των σπιτιών, σίγουρα η πόλη έχει να σου προσφέρει πολλά σημεία για χαλάρωση με ανταμοιβή  απίστευτη θέα, μιας και είναι χτισμένη πάνω σε επτά λόφους.
Για τους λάτρεις της φωτογραφίας η Λισσαβώνα ειναι από μόνη της ένα αξιοθέατο, αρχιτεκτονικά αριστουργήματα παγκόσμιας κληρονομιάς όπως το μοναστήρι του Ιερώνημου, ο πύργος του Μπελέμ και το μνημείο των εξερευνητών, επιδεικνύουν περίτρανα τη δόξα και τον ενθουσιασμό της εποχής. Πλατείες, μουσεία, κάστρα, γέφυρες, μοναστήρια, προορισμοί για μονοήμερες αποδράσεις, παλάτια, διασκέδαση, κουλτουρα, συνθέτουν έναν τέλειο ταξιδιωτικό προορισμό.
Bem vindo a Lisboa!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου