Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Η «Καραθώνα» στο λαό του Ναυπλίου, χάρη στο δήμαρχο της πόλης Παναγιώτη Αναγνωσταρά


Από τον Κυριάκο Καλκάνη
Πλουσιότερο κατά πολλά δισεκατομμύρια ευρώ έκανε τον ιστορικό Δήμο Ναυπλιέων, ο για Τρίτη φορά εκλεγμένος δήμαρχος Παναγιώτης Αναγνωσταράς. Ύστερα από πολλά χρόνια δικαστικής διαμάχης, ο Άρειος Πάγος έδωσε οριστικό τέλος στη διεκδίκηση της παραλίας και του αιγιαλού της Καραθώνας από την Εταιρία Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων (Ε.Τ.Α.  Α.Ε.), δικαιώνοντας το Δήμο Ναυπλιέων.

Η δικαστική διαμάχη μεταξύ του Δήμου Νυπλιέων, Ελληνικού Δημοσίου και Ε.Τ.Α.  Α.Ε., άρχισε με αφορμή την προσπάθεια που έκανε η εταιρία να μισθώσει όλη την παραλία της γραφικής Καραθώνας, με τη μοναδική αμμουδιά, σε ιδιώτη.
Τότε ο Δήμος αντέδρασε δυναμικά, καταφέρνοντας να μην εγκατασταθεί ο διώτης στην Καραθώνα, όμως οι ενέργειες εκείνες είχαν ως αποτέλεσμα τη σύλληψη και κράτηση του δημάρχου της πόλης Π. Αναγνωσταρά, την υποβολή αγωγών αποζημίωσης εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ κατά του δημάρχου Ναυπλιέων, αλλά και δημοτικών συμβούλων, όπως του Χρ. Γραμματικόπουλου, του «ισόβιου» προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ραφαήλ Μπαρού, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Κώστα Τσιόδρα κ.α.
Τελικά, η διαμάχη έληξε, αφού με απόφαση του Αρείου Πάγου, απερρίφθη αμετάκλητα, η αίτηση αναίρεσης της Ε.Τ.Α. Α.Ε. κατά του Ελληνικού Δημοσίου και του Δήμου Ναυπλιέων, αναφορικά με το ζήτημα της παραλίας και του αιγιαλού στην περιοχή της Καραθώνας.
Το 2008 το εφετείο Αθηνών, με απόφασή του, είχε δεχτεί την ακυρότητα της μισθωτικής σύμβασης, που υπεγράφη μεταξύ της Ε.Τ.Α.  Α.Ε. και του ιδιώτη, με αντικείμενο τον αιγιαλό της Καραθώνας. Ο Δήμος Ναυπλιέων, με ανακοίνωσή του, εκφράζει την ικανοποίησή του και σημειώνει ότι «με την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου, η ορθότητα της κρίσηε του Εφετείου Αθηνών, επικυρώθηκε αμετάκλητα και αναγνωρίστηκε ο δημόσιος χαρακτήρας της παραλίας και του αιγιαλού στην περιοχή της Καραθώνας.
Παοτελεί συνεπώς ευτύχημα για τους δημότες μας, ότι η μακρόχρονες και επίπονες προσπάθειες του Δήμου Ναυπλιέων, για μια δημόσια και ελευθέρως προσβάσιμη παραλία στην Καραθώνα, εν τέλει δικαιώθηκαν».Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το παρελθόν είχαν γίνει αξιόλογες προσπάθειες αξιοποίησης της Καραθώνας, αλλά απέτυχαν όλες, χάρη στο δυναμισμό του λαού, αλλά και στην αδιαφορία του κράτους να σεβαστεί την υπογραφή του!!! Συγκεκριμένα, το 1979, ο Ε.Ο.Τ. αποπειράθηκε να την παραχωρήσει – ενοικιάσει σε μεγάλη γαλλική εταιρία για την ανέγερση ξενοδοχειακού συγκροτήματος και κάμπινγκ δυναμικότητας εξακοσίων κλινών. Η αντίδραση του λαού του Ναυπλίου ήταν καταλυτική.
Το ανερχόμενο τότε ΠΑ.ΣΟ.Κ. με δυναμικά συλλαλητήρια, με επικεφαλής την κ. Μαργαρίτα Παπανδρέου ματαίωσε εκείνους τους σχεδιασμούς, με μοναδικό αίτημα η Καραθώνα να μείνει ελεύθερη για το λαό του Ναυπλίου, πράγμα που έγινε! Αργότερα ο Ε.Ο.Τ. αποφάσισε την αξιοποίησή της, υπογράφοντας κατά διάφορα χρονικά διαστήματα συμβάσεις με το Δήμο Ναυπλιέων, πλην όμως ΟΥΔΕΠΟΤΕ σεβάστηκε την υπογραφή του, με αποτέλεσμα η Καραθώνα να μείνει ΕΛΕΥΘΕΡΗ μεν, αλλά σχεδόν ΕΡΜΑΙΟ του κάθε ιδιώτη και του Δήμου να αυτοσχεδιάζουν και να μην παίρνει ποτέ την εικόνα οργανωμένης παραλίας. Αποτέλεσμα: Η σθεναρή διεκδίκησή της από το δυναμικό Παναγιώτη Αναγνωσταρά, να έχει το ευχάριστο αποτέλεσμα:
Η ΚΑΡΑΘΩΝΑ ΣΤΟ ΛΑΟ ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ και όχι μόνο.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Όπως είναι γνωστό στους παλιούς Ναυπλιώτες, η Καραθώνα τον καιρό της χούντας ήταν βοσκότοπος και τελούσε υπό την «κατοχή» φτωχών τσοπάνηδων, που έβοσκαν τα ποίμνιά τους σε όλη την έκταση χιλιάδων στρεμμάτων. Ένα μεγάλο μέρος της όμως ήταν υπό στρατιωτική κατοχή, με αποτέλεσμα να έχουν κατασκηνώσει εκεί δύο λόχοι στρατού. Ο ένας λόχος του Κ.Ε.Μ. εκπαίδευε υποψήφιους υπαξιωματικούς, ο δε άλλος εναλλασσόταν με άλλους λόχους του Κ.Ε.Μ. και έκαναν «βολή». Σε κάποια στιγμή, κάποιοι από τους βοσκούς έθεσαν θέμα ιδιοκτησιακό της Καραθώνας και το θέμα γενικεύτηκε με όλους τους βοσκούς με ενέμοντο την τεράστια έκταση.
Το «καθεστώς» της χούντας θέλησε να λύσει το Γόρδιο δεσμό και άρχισε τις διαπραγματεύσεις με τους δικηγόρους που εκπροσωπούσαν τους βοσκούς. Το δικηγορικό γραφείο του γνωστού ποινικολόγου Βασίλη Ρομποτή με δικηγόρους τον Παρασκευά Αυγουστόπουλο και Γιώργο Μουρκογιάννη ανέλαβε τους κτηνοτρόφους του Ναυπλίου, καθώς ο ίδιος ο κύριος Ρομποτής ανήκε σώμα και αίμα στο «καθεστώς» της χούντας.
Με επιδέξιους χειρισμούς, το δικηγορικό γραφειο του Β. Ρομποτή, κατόρθωσε να πείσει το καθεστώς ότι  η τεράστια έκταση ανήκε στους φτωχούς κτηνοτρόφους, με αποτέλεσμα να δοθούν σε αυτούς τεράστια ποσά και ξαφνικά να βρεθούν πλούσιοι. Χάρη λοιπόν στη χούντα, η Καραθώνα περιήλθε στην ιδιοκτησία του Ε.Ο.Τ. και του Δήμου Ναυπλιέων. Η ανικανότητα του μεταχουντικού Ε.Ο.Τ. για αξιοποίηση της Καραθώνας είχε σαν αποτέλεσμα η γραφική περιοχή να αποτελεί για ανοργάνωτη πλαζ και η σπουδαία δικαστική διαμάχη να δικαιώσει το Δήμο Ναυπλιέων και να τον κάνει κατά πολλά δισεκατομμύρια ευρώ πλουσιότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου