Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Άργος και τουριστική ανάπτυξη




Σε ένα παλιότερο τεύχος του CITY21 είχα αναφερθεί στην κατάσταση των αρχαίων μνημείων στην περιοχή του Άργους. Δυστυχώς 2 χρόνια μετά η κατάσταση παραμένει ως είχε. Καμία αναβάθμιση δεν έγινε στο θέατρο, τη Δειράδα ή την αρχαία αγορά.

Υπάρχει πρόβλεψη ώστε η μοναδική πυραμίδα του Ελληνικού να μην συνεχίσει να στέκεται ζωσμένη με συρματόπλεγμα και στην ουσία αφύλακτη;
Υπάρχει κάποιο σχέδιο για αναστήλωση και ανάδειξη; Αν όχι, οι τουρίστες, για τους οποίους τόσος λόγος έγινε στην τελευταία προεκλογική περίοδο,  θα συνεχίσουν να είναι ελάχιστοι.
Υπάρχει σχέδιο για αναβάθμιση ή αξιοποίηση της Δειράδας και γενικά του λόφου της Ασπίδας; Αν όχι και εδώ οι τουρίστες θα λάμπουν δια της απουσίας τους.
Οι λίγοι τουρίστες που επισκέπτονται το αρχαίο θέατρο και την Αγορά δεν έχουν την βοήθεια και την ενημέρωση από το Τουριστικό περίπτερο του Δήμου, το οποίο είναι κλειστό!
Ο δρόμος που οδηγεί στην κορυφή της Λάρισσας και το κάστρο είναι πολύ στενός και σε κακή κατάσταση για να εξυπηρετήσει τουριστικά λεωφορεία ή ακόμη και ι.χ. Υπάρχει μελέτη για την διαπλάτυνση του δρόμου;
Οι χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται τις Μυκήνες, δεν έχουν κίνητρο ή ίσως και την κατάλληλη ενημέρωση για να επισκεφτούν την πρωτεύουσα του Δήμου. Δεν έχουν ούτε ένα χώρο ασφαλή και οργανωμένο , κάπου κοντά στην αρχαία αγορά, για να παρκάρουν τα οχήματά τους. Για τα τουριστικά λεωφορεία βέβαια το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο.
Υπάρχει μελέτη για την κατασκευή χώρου στάθμευσης κοντά στο αρχαίο θέατρο;
Το εξαίσιο κτίριο του Τσίλερ στην πλατεία Δημοκρατίας συνεχίζει να διαβρώνεται από τις καιρικές συνθήκες αλλά και από την δική μας αδιαφορία.
Υπάρχει σχέδιο αναπαλαίωσης και δημοπράτησης των κλειστών καταστημάτων;
Το αρχαιολογικό μουσείο παραμένει στην κακή κατάσταση που βρισκόταν και τώρα σε περίοδο κρίσης, φοβάμαι ότι οι όποιες διαβεβαιώσεις του υπουργού για ανακαίνιση και επέκταση, θα μείνουν μόνο λόγια.
Ευτυχώς φαίνεται ότι το Βυζαντινό Μουσείο, που μπορεί να γίνει πόλος έλξης για την πόλη, θα είναι έτοιμο σε ένα χρόνο(!). Και αυτό όμως, από μόνο του, χωρίς την κατάλληλη υποδομή και τον εξωραϊσμό της πλατείας Δημοκρατίας και της γύρω περιοχής, δεν φτάνει για την τουριστική ανάπτυξη της πόλης του Άργους.
Πρέπει κάποιος να πληροφορήσει τους πολίτες. Πρέπει επιτέλους το Άργος να αποκτήσει ευρωπαϊκό προφίλ, να πάψει να είναι ένα «χωριό» με μία πλατεία και μία λαϊκή αγορά.
Ο Δήμαρχος πρέπει να πάρει σοβαρές και δύσκολες αποφάσεις, διαφορετικά η Ιστορία θα τον ξεχάσει πολύ γρήγορα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου