Του Κυριάκου Καλκάνη
Επιτέλους, ο υπουργός Πολιτισμού-Τουρισμού έδωσε λύση για το Μπούρτζι. Το ιστορικό φρούριο-κάστρο στο λαό του Ναυπλίου και της Ελλάδας!
Ενθουσιασμός από το λαό για την απόφαση αξιοποίησης! Έπιασαν τόπο οι αγώνες του Αναγνωσταρά!
Ποιοι λόγοι οδήγησαν τον Προσυμνιώτη δικηγόρο στην προσφυγή στον Άρειο Πάγο;
Γιατί ο κορυφαίος θεσμός, η Δικαιοσύνη, έκανε 11 χρόνια να εκδώσει απόφαση με αποτέλεσμα το κάστρο να καταστρέφεται και το Ναύπλιο να διαπομπεύεται πολιτικά και κοινωνικά σε παγκόσμια κλίμακα;
Μέχρι πότε ο διευθυντής της 25ης εφορείας Βυζαντινών αρχαιοτήτων θα ανέχεται η ιστορική πόλη να είναι καρακιτσαριό;
Με μια μελέτη αποκατάστασης και ανάδειξης του φρουρίου Μπούρτζι, απαντά το Υπουργείο Πολιτισμού σε παλαιότερα δημοσιεύματα σχετικά με το ποιος τελικά είναι υπεύθυνος για την διαχείρισή του, ο Δήμος Ναυπλίου, ο ΕΟΤ ή η 25η εφορεία Βυζαντινών αρχαιοτήτων. Η μελέτη που εκπονήθηκε από την 25η ΕΒΑ και εγκρίθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, προβλέπει την απόδοση του φρουρίου στο κοινό, αφού προηγηθούν εργασίες συντήρησης και εκσυγχρονισμού. Δεδομένου ότι η αρχική μορφή του οικοδομήματος Θα ήταν αρκετά δύσκολο να κατασκευασθεί, οι μελετητές πρότειναν την διατήρηση των προσθηκών και τροποποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα 1936-37 προκειμένου να μετατραπεί σε ξενοδοχείο.
Άλλωστε, οι μεταγενέστερες επεμβάσεις θεωρούνται ότι δεν έχουν αλλοιώσει σημαντικά τον χαρακτήρα του φρουρίου, με το πέρασμα του χρόνου έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του.
Το λίφτινγκ που θα γίνει τώρα είναι το δεύτερο μετά από εκείνο του 36-37. Το πρώτο έγινε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 1982-84 με υπουργό Πολιτισμού την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, η οποία επισκέφθηκε το επιθαλάσσιο φρούριο του Ναυπλίου στις 28 του Μάη του 1982 με ομάδα Ελλήνων και Ιταλών αρχιτεκτόνων. Έπειτα από πολύωρη παραμονή αποφάσισε η αείμνηστη υπουργός την αποκατάσταση (μερική) του φρουρίου ώστε να είναι δυνατή η επισκεψιμότητα και η παραμονή κόσμου για εκδηλώσεις Πολιτισμού και διασκέδαση. Τα μόνα που έμειναν «ερείπια» ήταν τα 12 δωμάτια ύπνου λόγω του μεγάλου κόστους της συνολικής αποκατάστασης δεδομένου ότι δαπανήθηκαν τότε περίπου 700 εκατομμύρια δραχμές. Αξίζει να σημειωθεί ότι το φρούριο είχε υποστεί τεράστιες καταστροφές από τους βαρείς χειμώνες μιας 15ετίας περίπου.
Το Μπούρτζι είναι ένα από τα σημαντικότερα οχυρωματικά έργα στον Ελλαδικό χώρο. Χτίστηκε στα τέλη του 15ου αιώνα σε σχέδια του Ενετού αρχιτέκτονα Αντώνιο Γκαμπόλο. Σε περιόδους πολέμου, οι βαριές αλυσίδες που εκτείνονταν από το φρούριο της πόλης τεντώνονταν, θέτοντας το Ναύπλιο εκτός πρόσβασης για τα εχθρικά πλοία και δίνοντας στην πόλη το όνομα «PORTO CADENA». Για περισσότερο από τρείς αιώνες, το κάστρο χρησιμοποιήθηκε για την άμυνα της πόλης, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο κατά την διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. Αργότερα εκεί έμεναν οι δήμιοι του Ναυπλίου, στους οποίους επιτρεπόταν να εγκαταλείπουν την βραχονησίδα μόνο όταν πραγματοποιούνταν εκτελέσεις στο Παλαμήδι.
Η μετατροπή του μνημείου σε ξενοδοχείο αποφασίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 30 και πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη του Γερμανού αρχιτέκτονα W. Schaefer. Το πολυτελές θέρετρο λειτούργησε από το 1950 έως την δεκαετία του 1970, φιλοξενώντας τις σημαντικότερες προσωπικότητες του κόσμου εκείνης της εποχής υπό την διεύθυνση του επιχειρηματία Κώστα Κωστούρου (Ναυπλιώτης) ο οποίος είχε δημιουργήσει και εστιατόριο γι αυτούς που έμεναν εκεί. Το 1969 ο επιχειρηματίας εκδιώχτηκε από τον πρωθυπουργό της χούντας Σπύρο Μαρκεζίνη για καθαρά προσωπικούς λόγους και συγκεκριμένα διότι όταν ήταν υπουργός οικονομικών δεν του είχε επιτρέψει να το επισκεφθεί χωρίς να φάει!!!
Με το λίφτινγκ που έγινε από την αείμνηστη υπουργό Μελίνα Μερκούρη δημιουργήθηκε και εστιατόριο για αρκετά χρόνια με αποτέλεσμα να κατακλύζεται από Ναυπλιώτες και ξένους τουρίστες άνοιξη, καλοκαίρι και φθινόπωρο. Το 1977 όμως ο ΕΟΤ χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος το έκλεισε και ας υπερκάλυπτε τα λειτουργικά του έξοδα και όχι μόνο, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα, να έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του. Χάρις στην υπολειτουργικότητα της Δικαιοσύνης η οποία δεν έχει εκδικάσει την προσφυγή του δικηγόρου Κώστα Γκότση κατά της παραχώρησής του στο Δήμο Ναυπλίου για ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΑ!!!.
Μολονότι εδώ και αρκετά χρόνια έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του, το ιστορικό κάστρο, δεν παρουσιάζει δομικά προβλήματα, καθώς είναι θεμελιωμένο πάνω σε βράχο και είχε συντηρηθεί εκτενώς πριν από την μετατροπή του σε ξενοδοχείο. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των σύγχρονων λειτουργικών αναγκών, η νέα μελέτη προβλέπει την διατήρηση των χώρων που προέκυψαν από επεμβάσεις του μεσοπολέμου, όπως είναι τα νότια πολυβολεία και τα βόρεια κτίρια. Διατηρείται επίσης, η χρήση του εστιατορίου και αναψυκτηρίου στη νότια πλευρά του μνημείου, ενώ στους προμαχώνες σχεδιάζεται η δημιουργεία εκθεσιακού χώρου και πωλητηρίου. Ωστόσο, ο ογκώδης κεντρικός πύργος θα παραμείνει κλειστός για το κοινό, προφανώς γιατί σ’ αυτόν ήταν κάποτε τα πολυτελή δωμάτια των VIPS της εποχής εκείνης. Τέλος, εξασφαλίζεται η πρόσβαση ΑΜΕΑ, με την νέα μελέτη, στο μεγαλύτερο μέρος του οικοδομήματος, ενώ για την ανακατασκευή της προβλήτας αγκυροβόλησης των σκαφών που συνδέουν το κάστρο με το λιμάνι του Ναυπλίου, θα εκπονηθεί ειδική μελέτη σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς.
Τα τελευταία χρόνια η εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει το ιστορικό κάστρο έχει απασχολήσει επανειλημμένα τα Μ.Μ.Ε. Η απόφαση του υπουργού Πολιτισμού-Τουρισμού κ. Γερουλάνου να συνταχθεί μελέτη αξιοποίησης- επιτέλους-της βραχονησίδας Μπούρτζι και η πομπώδης ανακοίνωση των προθέσεων του υπουργείου για αξιοποίηση αποτέλεσαν μια βαθειά ανάσα για τους Ναυπλιώτες του Πολιτισμού που σε διάφορα χρονικά διαστήματα έβλεπαν το στολίδι του Ναυπλίου άλλοτε βυθισμένο στο σκοτάδι και άλλοτε με μισοσβησμένα φώτα να το δέρνουν τα κύματα και άλλοτε τους ξένους επισκέπτες να αναρωτιόνται: Δεν ενδιαφέρεται κανένας για τα στολίδια και την ιστορία της ιστορικής πόλης;
Η βραχονησίδα Μπούρτζι έχει τη δική της ιστορία. Μετά την εξόντωση του Κώστα Κωστούρου που το εκμεταλλεύονταν ως ξενοδοχείο ύπνου και φαγητού για τους VIPS εκείνης της εποχής και την αποκατάστασή του από την Μελίνα Μερκούρη, άγνωστο πως, έκανε κουμάντο ο ΕΟΤ. Όταν αυτός σταμάτησε την λειτουργία του ως εστιατόριο και μπαρ το 1997, άρχισε να το διεκδικεί από τον ΕΟΤ ο Δήμος Ναυπλιέων με Δήμαρχο τον Κώστα Χαραμή. Στις εκλογές που έγιναν όμως έχασε ο Χαραμής και εξελέγη το δεξιό ψηφοδέλτιο του Παναγιώτη Αναγνωσταρά, ο οποίος, μετά παρέλευση 4 μηνών, με κινήσεις «ματ», έπεισε τον ΕΟΤ να παραχωρήσει το Μπούρτζι στο Δήμο Ναυπλιέων! Πριν προφτάσει όμως να στεγνώσει το μελάνι της παραχώρησης, ο δικηγόρος Κώστας Γκότσης, εκπρόσωπος , σύμφωνα με πληροφορίες, της Δημοτικής παράταξης «Ναύπλιο, η άλλη πρόταση», προσέφυγε στον Άρειο Πάγο αμφισβητώντας προφανώς την ικανότητα του νέου Δημάρχου να το αξιοποιήσει. Από εκείνη την ημέρα της προσφυγής και μέχρι σήμερα, η υπόθεση ΜΠΟΥΡΤΖΙ, είχε «βαλτώσει» στον Άρειο Πάγο παρά τις έντονες παραστάσεις της δικηγόρου Β. Κόρμπη – Κανελοπούλου.
Για να μάθει επιτέλους ο κόσμος του Ναυπλίου που ανήκει το Μπούρτζι. Στον ΕΟΤ, στο Δήμο ή στην περιβόητη ΕΤΑ;
Δύο είναι τα ερωτήματα του λαού του Ναυπλίου και των χιλιάδων επισκεπτών του:
1.Για ποιόν λόγο ο δικηγόρος Κώστας Γκότσης έκανε την προσφυγή με αποτέλεσμα το Μπούρτζι να είναι έρμαιο του «κάθε καιρού»;
2.Για ποιους λόγους οι κορυφαίοι δικαστές του Άρειου Πάγου έχουν καθυστερήσει 11 ολόκληρα χρόνια να αποφασίσουν;
Και έπειτα δικαιολογημένα αναρωτιόμαστε γιατί η «Ελλάδα μας προηγείται τόσο πολύ της εποχής της».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου