Μιάς και ο φετεινός χειμώνας είναι αρκετά δύσκολος, αλλά και επειδή δεν το βάζουμε κάτω, η πρότασή μας για μιά εξόρμηση τις γιορτινές ημέρες είναι μια εκδρομή στη Ζήρεια. Η Ζήρεια ή Κυλλήνη, έχει πολλά να προσφέρει στον επισκέπτη. Από πανέμορφα χωριά με παραδοσιακούς οικισμούς, καταλύματα και ταβέρνες, μέχρι νυχτερινή διασκέδαση σε μπάρ, καφέ και βέβαια χιονοδρομικό κέντρο για τους λάτρεις του σκι.
Και είναι δίπλα μας.
Τα χωριά της Ζήρειας
Περιμετρικά στους πρόποδες του βουνού βρίσκονται γραφικοί οικισμοί με πολλά αξιοθέατα και με εμπορικό ενδιαφέρον. Μπορείτε να προμηθευτείτε ντόπια παραδοσιακά προϊόντα όπως τυριά, όσπρια, ψωμί, αλλαντικά και κρεατικά.
Σε όλα τα χωριά υπάρχουν ξενοδοχεία, ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια ικανά να φιλοξενήσουν αρκετούς εκδρομείς, αλλά και παραδοσιακές ταβέρνες και καφενεία για να γευματίσετε ή να ξεκουραστείτε με φόντο τη Ζήρεια.
Στην Βόρεια πλευρά του βουνού βρίσκονται τα Τρίκαλα (Άνω Τρίκαλα, Μεσαία Τρίκαλα και Κάτω Τρίκαλα) που αυτή τη στιγμή αποτελούν τον πιο αναπτυγμένο σε τουριστική υποδομή οικισμό της Ζήρειας. Ανατολικά των Τρικάλων βρίσκεται το χωριό Μάννα και δυτικά το χωριό Καρυά που συνδέει οδικά τα Τρίκαλα με την Δυτική και Νότια πλευρά του όρους.
Δυτικά βρίσκεται το χωριό Γκούρα, πρωτεύουσα του Δήμου Φενεού, με πανέμορφη θέα προς την πεδιάδα του Φενεού. Στη Γκούρα υπάρχουν πολλά παλιά αρχοντικά στα γραφικά σοκάκια. Επίσης η Γκούρα διαθέτει Kέντρο Yγείας. Από τη Γκούρα μπορείτε να πραγματοποιήσετε πολλές κοντινές εκδρομές και να γεμίσετε δημιουργικά τον χρόνο της χαλάρωσής σας. Λίγο βορειότερα, στο Φενεό θα βρείτε λαογραφικό μουσείο και την πετρόχτιστη εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα. Πολύ κοντά βρίσκεται η τεχνητή λίμνη Δόξα και τα ερείπια της αρχαίας Φενεού δίπλα στο χωριό Φενεός. Λίγο βορειότερα της Γκούρας είναι τα χωριά Άνω και Κάτω Ταρσός με την φημισμένη μονή της Παναγίας των βράχων χτισμένη μέσα στον βράχο. Νοτιότερα θα συναντήσετε την Μοσιά και την όμορφη Καστανιά που βρίσκεται μέσα σε δάσος από έλατα και είναι ιδιαίτερα γνωστή λόγω του ξενοδοχείου “Ξενία”.
Η ανατολική πλευρά αποτελείται από πολλούς οικισμούς που πλαισιώνουν τη Λίμνη της Στυμφαλίας με την πεδιάδα της. Οι σημαντικότεροι από αυτούς είναι το χωριό Καλιάνοι που είναι η έδρα του Δήμου Στυμφαλίας, το Καρτέρι, η Στυμφαλία και το Κεφαλάρι. Μπορείτε να θαυμάσετε τα αρχαία λείψανα της Στυμφαλίας και να περπατήσετε δίπλα στην Λίμνη. Πηγή: e-ziria.gr
Η τεχνιτή λίμνη Δόξα
δημιουργήθηκε το 1995 με την κατασκευή φράγματος 710μ. και φέρε την απόλυτη ισορροπία στην πεδιάδα του Φενεού. Μέχρι να γίνει το φράγμα τα νερά του ποταμού Δόξα ενώνονταν με τα νερά του ποταμού Ολβιου και πλημμύριζαν τη λεκάνη της πεδιάδας. Μέσα στην λίμνη είναι κτισμένο το εκκλησάκι του Άγιου Φανουρίου. Eκεί βρισκόταν το παλαιό μοναστήρι του Aγίου Γεωργίου, που μετακινήθηκε στη σημερινή του θέση το 1693, εξαιτίας της ανόδου της στάθμης των υδάτων.
TIP!!!
Μπορείτε να κάνετε περίπατο από την Λίμνη Δόξα έως την Μονή Αγίου Γεωργίου ή να κατευθυνθείτε προς το χωρίο του Φενεού απολαμβάνοντας την μαγευτική διαδρομή.
Προμηθευτείτε μέλι απο του παραγωγους που θα βρείτε στο δρομάκι που οδηγει στο εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου