Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Τα μυστικά της ζυγαριάς


Από την διαιτολόγο Έβελυν Λαδά
Τη στιγμή που ζυγιζόμαστε βλέπουμε πόσο ζυγίζει το νερό, το λίπος, η μυϊκή μάζα, ο σκελετός αλλά και τα υπόλοιπα συστατικά του σώματος μας, δηλαδή το συνολικό μας βάρος. Η ζυγαριά είναι σημαντικός σύμμαχος στην προσπάθειά μας να χάσουμε κιλά.
Τι γίνεται, όμως, όταν η ζυγαριά ‘κολλήσει’ και από φίλος μας γίνεται εχθρός, ικανός να μας χαλάσει τη διάθεση; Μην ανησυχείτε, το φαινόμενο είναι συνηθισμένο και αναμενόμενο και υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να συμβαίνει αυτό.

•Απορρύθμιση του θυρεοειδούς αδένα.
Αν κάποιος πάσχει από υποθυρεοειδισμό μία δίαιτα μπορεί να μη φέρει τα θεμιτά αποτελέσματα. Με την κατάλληλη φαρμακευτική θεραπεία από τον γιατρό και τις απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο διατροφής από το διαιτολόγο θα είστε ξανά σε θέση να κυνηγήσετε το στόχο της απώλειας κιλών.

•Φάρμακα
Ορισμένα φάρμακα, κορτικοστεροειδή, αντισταμινικά όπως και κάποια αντικαταθλιπτικά έχουν ως παρενέργειες την αύξηση του βάρους ή της όρεξης. Σε αυτή την περίπτωση συμβουλευτείτε τον γιατρό και τον διαιτολόγο σας, καθώς απλές αλλαγές στον τρόπο διατροφής σας μπορούν να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

•‘Δύσκολες μέρες’
Μια εβδομάδα πριν και κατά την διάρκεια της εμμήνου ρύσης στις γυναίκες παρουσιάζεται κατακράτηση υγρών. Το καλό είναι ότι με το τέλος της περιόδου το σώμα αποβάλει αυτά τα υγρά και έτσι όλα παίρνουν τον δρόμο τους.

•Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
Εξαιτίας της ινσουλινοαντίστασης οι πάσχουσες όχι μόνο δυσκολεύονται να χάσουν βάρος αλλά έχουν τάση να το αυξήσουν. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να επισκεφτείτε τον ενδοκρινολόγο και τον γυναικολόγο σας για να καθορίσουν την κατάλληλη αγωγή. Την περίοδο αυτή τοποθετήστε ρεαλιστικούς στόχους.

•Τρώω μια φορά την ημέρα
Ο οργανισμός είναι ένα πολύπλοκο και ακριβές σύστημα που ξοδεύει ενέργεια για την παραμικρή κίνηση που κάνουμε. Τα πράγματα όμως αρχίζουν να αλλάζουν όταν το σύστημα απειληθεί. Όταν τρώτε ελάχιστα ο οργανισμός σας αντιλαμβάνεται κατά μία έννοια πως δεν θα έχει από εδώ και πέρα καύσιμα, με αποτέλεσμα ο μεταβολικός σας ρυθμός να αρχίζει να μειώνεται.

•Η εκδίκηση των μυών
Αν κατά τη διάρκεια έντονου προγράμματος συνδυασμού αερόβιας και αναερόβιας άσκησης δεν χάνετε καθόλου βάρος αλλά δείχνετε καλύτερα, νιώθετε πιο αδύνατοι και τα ρούχα σας εφαρμόζουν με άνεση, τότε τα νέα είναι ευχάριστα. Χάνετε σε λίπος και ταυτόχρονα κερδίζετε σε μυϊκό ιστό! Η ζυγαριά σε αυτή την περίπτωση δεν κατεβαίνει διότι οι μύες ζυγίζουν περισσότερο από το λίπος. Αντί για να απογοητευτείτε τι θα λέγατε να κάνετε μια λιπομέτρηση;
Η ζυγαριά είναι απλώς ένα μέσο να ελέγχεις το σωματικό σου βάρος και όχι ένα μέσο που ορίζει την ψυχολογία και τη διάθεσή σου. Μάθε να κάνεις δίαιτα για το καλό της υγείας σου και μέσα από αυτή τη διαδικασία να προσπαθήσεις να διαφοροποιήσεις τις λανθασμένες συνήθειες που σε έφεραν αντιμέτωπη με τα παραπάνω κιλά, να κατανοήσεις τη χρησιμότητα της τροφής για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, να βάζεις κάθε μήνα ένα στόχο και όταν αυτός επιτευχτεί να θέτεις τον επόμενο. Μην ασχολείσαι με το βάρος σου, να ασχολείσαι με το τι τρως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου