Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

“Ευ αγωνίζεσθαι” (Μέρος 2ο)

Σε μια “περιήγηση” που ξεκίνησε στο τεύχος 18, συνεχίζουμε την περιοδία μας στους διάφορους αγώνες των αρχαίων Ελλήνων, που διεξάγονταν σχεδόν σε κάθε γωνιά του ελληνικού χώρου και είχαν σαν έπαθλο για το νικητή, τον αιώνιο θαυμασμό των Ελλήνων και μεγάλη δόξα. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, και μόνο όταν κάποιοι αθλητές κατάφερναν να κατακτήσουν πλήθος νικών (συμπεριλαμβανομένων και Ολυμπιακών), αναγορεύονταν “ημίθεοι”, για τον τρομερό άθλο που κατάφεραν...

Ασκληπιεία

Αγώνες προς τιμήν του Ασκληπιού, γιου του Απόλλωνα και ήρωα-γιατρού, που διεξάγονταν στην Επίδαυρο, στο ιερό όπου λατρευόταν μαζί με τον πατέρα του. Τα Ασκληπιεία τελούνταν ήδη από τις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ., κάθε τέσσερα χρόνια, εννέα μέρες μετά τα Ίσθμια, την περίοδο Ιουνίου-Ιουλίου. Στους Ρωμαϊκούς χρόνους ονομάζονταν Μεγάλα Ασκληπιεία, για να διακρίνονται από τα Απολλώνεια, μία άλλη ετήσια γιορτή που τελούνταν την ίδια εποχή. Στη διάρκειά τους διεξάγονταν γυμνικοί αγώνες δρόμου (στάδιο, δίαυλος, ίππιος ή δρόμος τεσσάρων σταδίων, οπλίτης δρόμος), άλματος, δισκοβολίας, ακοντισμού, πυγμαχίας και παγκρατίου, καθώς και ιππικοί αγώνες, αρματοδρομίες και, τέλος, μουσικοί, ωδικοί και δραματικοί αγώνες. Την πρώτη ημέρα προσφερόταν θυσία στον Ασκληπιό και τον Απόλλωνα, ενώ ακολουθούσε συμπόσιο με τη συμμετοχή των πιστών. Την επόμενη μέρα ξεκινούσαν οι αγώνες.
Παναθήναια

Η μεγαλύτερη γιορτή της Αθήνας τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια προς τιμήν της πολιούχου Αθηνάς και, σύμφωνα με την αθηναϊκή παράδοση, η ίδρυσή της αποδίδεται στον Εριχθόνιο ή πιθανότατα στο Θησέα. Η αναδιοργάνωσή της, ωστόσο, οφείλεται σε πρωτοβουλία του Πεισιστράτου, στη δεκαετία 570-560 π.Χ. Κατά την Αρχαϊκή και Κλασική περίοδο η αίγλη των Παναθηναίων ήταν ανάλογη με εκείνη των άλλων φημισμένων πανελλήνιων αγώνων (Ολύμπια, Πύθια, Νέμεα και Ίσθμια). Στα Ελληνιστικά και Ρωμαϊκά χρόνια η γιορτή αποτελούσε ένα από τα ελάχιστα στοιχεία της αθηναϊκής παρουσίας στα ιστορικά δρώμενα της εποχής. Το τέλος της τέλεσης των Παναθηναίων τοποθετείται γύρω στις αρχές του 5ου αιώνα μ.Χ.
Την Κλασική περίοδο, η γιορτή διεξαγόταν στο δεύτερο μισό του Αυγούστου για οκτώ ημέρες και περιλάμβανε αγώνες μουσικών και ραψωδών, αθλητικούς και ιππικούς, καθώς και άλλες εκδηλώσεις. Τα Παναθήναια, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους πανελλήνιους αγώνες, ήταν χρηματίτες και όχι στεφανίτες, με τους νικητές να λαμβάνουν ακριβά έπαθλα (π.χ. ελαιόλαδο σε αμφορείς) και όχι απλά στεφάνια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου