Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Ένας κόσμος...Ένα νόμισμα...;


Του Κώστα Τσακίρη
Παρακολουθώντας τις διεθνείς αλλά και εσωτερικές  κοινωνικο οικονομικές εξελίξεις που διαδραματίζονται το τελευταίο χρονικό διάστημα , παρατηρούμε ότι η παγκόσμια οικονομία δεν είναι τίποτα άλλο  παρά ένα υπερβολικά φουσκωμένο  μπαλόνι. ‘Ένα μπαλόνι τμήμα του οποίου αποτελεί και  η χώρα μας και μάλιστα σήμερα είναι το πιο ευπαθές και αδύναμο σημείο του.

Όταν σκάσει το μπαλόνι αυτό δεν θα διαλυθεί βέβαια μόνο το αδύνατο σημείο  αλλά θα διαλυθεί ολόκληρο και θα γίνει χίλια κομμάτια.
Το σύγχρονο χρηματοπιστωτικό σύστημα θεμελιώθηκε στην αρχή « ο δανείσας , του δανείσαντος , τώ  δανείσαντι   κ.ο.κ » με αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη δημιουργία πλαστικού και ψεύτικου χρήματος. Η ανθρώπινη απληστία σε συνδυασμό  με τον τζόγο , έχουν οδηγήσει την ανθρωπότητα σε έναν σύγχρονο Πύργο της Βαβέλ που όλοι γνωρίζουν ότι θα καταρρεύσει κάποια στιγμή αλλά δεν γνωρίζουν το πότε και πως.
Χρηματιστήρια , Τράπεζες , Οίκοι  Αξιολόγησης , επενδυτές  είναι μόνο λίγα από τα εργαλεία κατασκευής αυτού του αναξιόπιστου οικοδομήματος που στόχο είχε πάντα το υπερβολικό κέρδος για τους λίγους σε βάρος των πολλών. Η οικονομική  κρίση ήταν αναμενόμενη , ξεκίνησε δήθεν από μία τράπεζα των ΗΠΑ που κατέρρευσε λόγω της αδυναμίας των πελατών της να αποπληρώσουν τα δάνειά τους , μεταλλάχτηκε  , πέρασε στην Ευρωζώνη και άρχισε πρώτα  πρώτα  να χτυπά με μανία την χώρα μας.
Γρήγορα όμως πλήττει και άλλες χώρες που είναι οικονομικά πιο ισχυρές από την Ελλάδα πχ Ιταλία , Ισπανία μπορεί  και την Γαλλία . Απώτερος στόχος των αγορών είναι η αποδυνάμωση του Ευρώ δημιουργώντας ένα αβέβαιο μέλλον.
Έχουμε λοιπόν έναν Παγκόσμιο Οικονομικό  πόλεμο με τους ισχυρούς να χτυπούν τους αδύνατους μέχρι τελικής πτώσης.
Μα γιατί γίνονται όλα αυτά; Tι συμφέροντα εξυπηρετούν; Σαφώς στο τέλος του Παγκόσμιου αυτού Οικονομικού  πολέμου θα υπάρξουν νικητές και ηττημένοι. Θα δημιουργηθεί  ένα παγκόσμιο νόμισμα που θα αντικατοπτρίζει την οικονομική θέση κάθε χώρας. Σύμφωνα με τους ιθύνοντες τα οικονομικά οφέλη από την δημιουργία του νομίσματος αυτού θα είναι μεγαλύτερα από το κόστος. Με το παγκόσμιο νόμισμα πολλοί πιστεύουν ότι θα ξεκαθαρίσει το τοπίο σε μεγάλο βαθμό. Θα υπάρξει φερεγγυότητα στις συναλλαγές και μάλιστα διαμηνύουν και το σλόγκαν « Ένας κόσμος , ένα χρήμα ». Αισθάνονται σε μεγάλο ποσοστό σίγουροι για την διαφαινόμενη επιτυχία και ανάκαμψη της Παγκόσμιας Οικονομίας.
Δεν θα μπορέσουν όμως ποτέ να αισθανθούν σίγουροι και ασφαλείς 100% για το εγχείρημα αυτό γιατί η ανθρώπινη  απληστία δεν έχει ούτε ηθική , ούτε όρια , ούτε φραγμούς.
Ο χρόνος θα δείξει.!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου