Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Tα κιλά των διακοπών


Από την διαιτολόγο Έβελυν Λαδά
Εντάξει, καλοκαίρι ήταν…! Σε όλους μας άφησε καλές αναμνήσεις και όμορφες φωτογραφίες. Όλοι τιμήσαμε τα φαγητά με ουζάκι ή μπυρίτσα στα ταβερνάκια, τα παγωτά, τα δροσιστικά κοκτέιλ και η ζυγαριά άρχισε να γέρνει προς τα δεξιά. Οι διακοπές όμως τελείωσαν. Πρέπει να μαζέψουμε το μυαλό μας για να επιστρέψουμε στη δουλειά και να ακολουθήσουμε ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής γιατί τα 2-3 κιλά που πήραμε στις διακοπές είναι εύκολο να εδραιωθούν και να πολλαπλασιαστούν. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μας πιάσει πανικός. Δε χρειάζεται να κάνουμε βιαστικές κινήσεις και υπερβολές. Ένα πρόγραμμα διατροφής αποσκοπεί στην απώλεια βάρους αλλά και στην αλλαγή των διατροφικών συνηθειών μας έτσι ώστε όταν επιτύχουμε το επιθυμητό βάρος να είμαστε ικανοί και να το διατηρήσουμε. Πριν ξεκινήσετε όμως, θυμηθείτε ότι τα κιλά δεν τα πήρατε σε μία εβδομάδα, οπότε μην έχετε την απαίτηση να τα χάσετε σε ανάλογο χρονικό διάστημα.


Μικρά και συχνά γεύματα…
Βοηθούν στην αποφυγή κόπωσης, εκνευρισμού και πείνας που συχνά εμφανίζονται κατά τη διάρκεια στερητικών διαιτών. Τρώτε σε τακτά χρονικά διαστήματα. Mην παραλείπετε κανένα γεύμα, ακόμη και αν δεν πεινάτε, γιατί στο επόμενο θα φάτε περισσότερο.

Πολλά φρούτα και λαχανικά…
Τα καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά είναι ζουμερά, γευστικά, χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε φυτικές ίνες. Σύμφωνα με τα πρότυπα Μεσογειακής διατροφής προτείνεται η κατανάλωση 3-4 φρούτων ημερησίως καθώς και η κατανάλωση 4 μερίδων λαχανικών.

Μείωση των λιπαρών τροφών…
Αντικαθιστούμε την κατανάλωση λιπαρών κομματιών κρέατος με κομμάτια με λιγότερο λίπος όπως το φιλέτο μόσχου ή το ψαρονέφρι. Ακόμη μπορούμε να ελαττώσουμε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος το οποίο θα αντικαταστήσουμε με ψάρι και λευκό κρέας. Σαν μαγειρικό λίπος χρησιμοποιούμε το ελαιόλαδο το οποίο πρέπει να καταναλώνουμε με μέτρο.

Αύξηση της κατανάλωσης φυτικών ινών…
Οι φυτικές ίνες επιταχύνουν τον κορεσμό, το αίσθημα της πείνας μειώνεται αισθητά παρότι καταναλώνεται μικρότερη ποσότητα τροφής. Τα τρόφιμα ολικής άλεσης δεν προκαλούν απότομες αλλαγές στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα ενώ οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β που περιέχουν, ενισχύουν το μεταβολισμό των λιπών, πρωτεϊνών και υδατανθράκων.

Κόψε τα γλυκά και τα ποτά…
Δεν έκαναν καλό σε κανένα, ενώ επιβαρύνουν τον οργανισμό με σάκχαρα και λίπη. Περιορίστε την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών και αναψυκτικών και καταναλώστε με μέτρο κρασί και μπίρα ή αντικαταστήστε τα με νερό, τσάι.

Πιες πολύ νερό…
Το νερό μπορεί να παίξει πολύ αποτελεσματικό ρόλο στο αδυνάτισμα. Εκτός από την κατανάλωση νερού η ενυδάτωση του οργανισμού μας μπορεί να επιτευχθεί μέσω της κατανάλωσης διαφόρων ροφημάτων όπως: χυμοί, γάλα, τσάι, καφές, σούπες, αφεψήματα, αλλά και μέσα από αρκετές τροφές.

Ξεκίνα επιτέλους γυμναστήριο…
Η συστηματική άσκηση βοηθάει τον οργανισμό τόσο στην απώλεια βάρους όσο και στη διατήρηση της καλής υγείας. Προτείνεται αερόβια άσκηση όπως το γρήγορο περπάτημα, το τρέξιμο, το ποδήλατο, το κολύμπι. Ακόμη και αν δεν σας ενθουσιάζει η άσκηση στο γυμναστήριο μπορείτε να βρείτε ένα άθλημα ή μια ασχολία που να σας αρέσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου